Podržite projekt i pomozite sebi i drugima

objekt Lektrscica webKako bi pomogao u stambenom zbrinjavanju državnih službenika i namještenika Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova osnovao je Stambenu zadrugu „DOM VIŠE“. Iako je Stambena zadruga osnovana još 2007. godine, tek sada je, nakon pažljivog biranja lokacije, izrade projekta i biranja izvođača započela gradnja prve zgrade. Dana 6. lipnja 2011. godine položen je kamen temeljac za gradnju zgrade u Dubravi na adresi Lektrščica iza kućnog broja 11. Postupak je bio dugotrajan jer je osnovna ideja bila graditi kvalitetno, ali uz uvjet da cijena stana bude što je moguće niža.

Iako možemo biti zadovoljni činjenicom da je gradnja započela, cilj je Stambene zadruge daleko plemenitiji. Osim što se želi nižom cijenom stana uštedjeti novac državnim službenicima i namještenicima već pri samoj kupnji stambenog prostora, zamisao je da se u dogledno vrijeme stanovi grade i prodaju bez podizanja kredita u poslovnim bankama. To bi bilo moguće kroz najam stana do namirenja vrijednosti stana, nakon čega bi stan prešao u vlasništvo najmoprimca, a sve temeljem ugovornog odnosa. Nažalost, dok se to ne ostvari prvi zadrugari ili kupci koji ne raspolažu gotovinom će biti prisiljeni stan kupiti putem kredita banke po svom izboru, ili putem Erste banke s kojom NSD MUP-a ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji.

Iako djeluje pomalo utopistički cilj je ostvariv. Pretpostavka za tako nešto je učlanjenje većeg broja državnih službenika i namještenika u Stambenu zadrugu. Član zadruge može uplatiti članski ulog jednokratno ili ga uplaćivati svaki mjesec kroz štednju u iznosu od najmanje 50,00 kuna pa do visine koju sam odredi. Oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje će biti u situaciji da kupe stan po povoljnijim uvjetima, a članovi koji imaju riješeno stambeno pitanje štednjom u zadruzi će ostvariti pravo na isplatu dobiti iz poslovanja. Novcem prikupljenim na ovaj način stambena zadruga bi gradila buduće objekte. 

KAKO POSTATI ČLAN ZADRUGE 

Član Zadruge može biti svaka fizička ili pravna osoba koja uplati članski ulog u novcu, stvarima ili pravima izraženim u novcu. 

Članski ulog iznosi 500,00 kn (petstotina kuna). Broj članskih uloga nije ograničen, a uplata je moguća i štednjom svaki mjesec u iznosu od 50,00 na više. 

Kandidat za članstvo ispunjava pristupnicu zadruzi. Pristupnicu možete dobiti u prostorijama Zadruge ili kod povjerenika. 

PREDNOST PRAVA PRVOKUPA NEKRETNINA 

Nekretnine u vlasništvu Zadruge članovi-zadrugari otkupljuju uz uvjete koji su povoljniji od uvjeta koji će biti ponuđeni drugim potencijalnim kupcima. 

Ako se za kupnju ponuđene nekretnine javi više zadrugara formiraju se bodovne liste na temelju kojih će se rangirati potencijalni kupci-zadrugari, sukladno Pravilniku o pravu zadrugara na prvokup nekretnina u vlasništvu Zadruge. 

ZA DODATNE INFORMACIJE obratite se u Zadrugu, Av. G. Šuška 1, Zagreb ili na telefon: 01/2391 - 440, spec. 26 — 440

 

UPRAVITELJ ZADRUGE

Zdravko Lončar

Anketa

Što mislite o modelu stanogradnje NSD MUP-a